Gyökérkezelés

Mikor válhat szükségessé a gyökérkezelés?
Előfordulhat olyan erőteljes szuvasodás a fogban, amitől begyullad a fogbél, és fájdalmat okoz. Ez a gyulladás ráterjed a foggyökeret körbevevő csontra és egy ún. gyökércsúcs körüli elváltozást okoz, amely ráharapási érzékenységgel jár.
Gócmentesítést kér a kezelő orvos.
Baleset, trauma miatt elhal a fog.
Koronához történő preparálás során megnyílik a fogbélüreg.
A páciens nem foghúzással szeretné orvosoltatni a fájdalmat.


Miért kell végrehajtani?
Amennyiben gyulladás miatt válik szükségessé a gyökérkezelés, akkor szinte biztos, hogy baktériumok vannak a gyökércsatornákban és a gyökércsúcs körüli elváltozásban. Ezek a baktériumok nem pusztíthatók el antibiotikum szedésével. A kórokozók kiirtása és eltávolítása viszont mindenképpen szükséges, különben újra és újra fellángol a gyulladás.
A gyökérkezelés során a gyökércsatornák mechanikus tisztítása az egyik legfontosabb tényező, amely a kémiai tisztítással kiegészítve garantálja, hogy a csatornák valóban csíramentes állapotba kerülnek.


A gyökérkezelés menete: Az első lépés egy kisröntgen készítése a probléma felmérése érdekében. Ezt követően érzéstelenítés, majd a fogbélüreg feltárása következik, ami tulajdonképpen fúrást jelent. Amennyiben a fogbélüreg alja láthatóvá vált, a gyökércsatorna-bemenetek megkeresése következik. A fogak 1-2 vagy 3, ritkán 4 csatornával rendelkeznek. Miután valamennyi csatornát megtaláltuk, átjárhatóvá kell tennünk őket. Erre a feladatra speciális, kisméretű műszereket használunk, amelyek egyaránt alkalmasak reszelésre és tágításra is. Miután átjárhatóvá tettük a csatornákat, áttérhetünk a hosszmeghatározásra. A megfelelő fertőtlenítő, átöblítő oldat állandó alkalmazása mellett enyhén tölcsér alakúra formáljuk a gyökércsatornákat. Erre a lépésre azért van szükség, hogy biztosan eltávolítsuk az összes fertőzött foganyagot, és hogy megfelelő gyökértömés készülhessen.
 A gyökér megmunkálásához a  legújabb RECIPROC készüléket használjuk. A gyökértömés általában több ülés alatt készül el. Az első ülés alkalmával egy Ca(OH)2 – kálcium-hidroxid – tartalmú gyógyszeres paszta kerül a csatornákba, és ideiglenes tömés a fogba. Ez azért fontos, hogy a baktériumok egészen biztosan elpusztuljanak. A gyógyszer 1–4 hétig maradhat a fogban, indokolt esetben 1-2 cserére is sor kerülhet. Amikor a fogorvos tisztának nyilvánítja a csatornákat, következhet a gyökértömés, utána pedig egy ellenőrző röntgen.
Esetleges nehézségek gyökértömés közben: túl görbe csatorna, túl szűk csatorna, kedvezőtlen irányból megközelíthető csatornabemenet, fájdalom (átmeneti, a kezelés kezdetét követő 2-3 nap alatt megszűnik)
Gyökértömés után: A gyökértömést követően általában ajánlott 1 hetet várni, mielőtt a fedőtömés – korona készítéséhez hozzálátnánk. A fogkoronai rész helyreállítása a legtöbb esetben a megmaradt foganyag mennyiségétől függően töméssel, betéttel vagy koronával történik.

Kapcsolat

maxxDENT Smile Kft.

Fogászati rendelőnk címe
1044, Budapest
Fiumei út 18/A fszt. Ü/4

Elérhetőségeink
Telefon: 06 1 789 41 91
Telefon: 06 20 25 26 090
Email: fogaszat@maxxdent.hu

]