Fogpótlás

Legyen szó két fog közötti nagyobb távolságról vagy egy teljes fogsor pótlásáról, mindezt a legkorszerűbb eszközökkel korrigáljuk, vagy állítjuk helyre.


Porcelán korona és híd (fémkerámia korona): A leggyakrabban készített korona, amely nikkelmentes fémvázból, és a páciens egyedi fogszínének megfelelő porcelánköpenyből áll.

A híd a korona egy speciális verziója. Ilyenkor több egymás melletti koronát egyben készítenek el, amely így egy összefüggő pótlást, azaz hidat alkot.


Préskerámia (teljesen porcelán) korona: A préskerámia korona egyetlen tömb kerámiából készül, így nincs belső, fémszínű váza, ezért rendkívül esztétikus megoldás. Az eljárás egyetlen hátránya, hogy sok esetben nem, vagy nehezen lehet hidat készíteni ezzel a technológiával, így több fogat csak különálló koronákkal lehet pótolni.


Cirkónium korona és híd: A cirkónium-dioxid egy ipari kerámia típus, amelyből sebészi protéziseket készítenek (csípő, térd), teljesen biokompatibilis, szövetbarát. Fehér színe és rendívül jó anyagtulajdonságai miatt tökéletesen alkalmas fogpótlások készítésére, szinte jobb fogakat eredményez, mint az eredeti fogszövet. A cirkónium fogpótlásokat is egy számítógépes rendszer készíti, amely lézeres letapogatással készít lenyomatból tökéletes fogakat, majd a felszín legapróbb változásait is figyelembe véve vázat farag. A fémkerámia koronához hasonlóan ebben az esetben is porcelán borítás kerül a cirkónium vázra.


Inlay: Az inlay, más szóval betét egyfajta „fogtömés”, amely a hiányzó fog egy részét pótolja, helyreállítva annak anatómiai formáját, rágóképességét, funkcióját. A betét elkészítéséhez 2 alkalom szükséges, az első alkalommal az előkészítés és a lenyomatvétel történik, ami a fogtechnikushoz kerül. Többnyire egy hét alatt elkészül. Ez idő alatt a fogba ideiglenes tömés kerül. A fogtechnikai munka után az elkészült inlayeket az orvos speciális ragasztóval az üregbe ragasztja. Igen tartós és esztétikus tömésfajta. Az inlay és onlay porcelánból vagy „belle glass” mikrokerámia töltésű kompozitból készül.


Héj / veneer: A héj, vagy más néven veneer a fogaknak többnyire csak az ajak felőli felszínére készített, igen vékony (kb. 0,5 mm vastag) esztétikai kiegészítés. A héjak segítségével lehetőség nyílik a fogak elszíneződésének, kedvezőtlen alakjának korrigálására, alkalmas a fogak közötti túl nagy rések eltüntetésére, illetve a sérült fogak koronai részének helyreállítására.


Fogsor: A fogsor, vagy közkeletű nevén protézis is állandó fogpótlás. A koronákkal ellentétben a fogsor nem a fogak megmaradt szövetéhez rögzül, hanem azt implantátumok vagy kapcsok tartják. Ma már olyan fogsorokat készítenek laboratóriumainkban, amelyek nem mozognak sem rágás, sem tüsszentés, sem beszéd közben. Viselésük kényelmes, és csak szakavatott szem tudja megkülönböztetni az eredeti fogaktól ezt a típusú pótlást.

Kapcsolat

maxxDENT Smile Kft.

Fogászati rendelőnk címe
1044, Budapest
Fiumei út 18/A fszt. Ü/4

Elérhetőségeink
Telefon: 06 1 789 41 91
Telefon: 06 20 25 26 090
Email: fogaszat@maxxdent.hu

]