Gyermekfogászat

A rendelőben nagy figyelmet fordítunk a preventív (megelőző) fogászati kezelésekre, tanácsadásra. A fogorvosi rendelővel történő játékos ismerkedést már érdemes 3 éves korban elkezdeni.
Ez egy pár perces látogatást jelent, ahol ki lehet próbálni a fogorvosi liftes széket, meg lehet fogni a kis fogorvosi tükröt, esetleg megszámoljuk a fogakat.
Érdemes már az ép fogazattal elkezdeni az ismerkedést, mert bizonyítottan kevesebb szuvas foga lesz annak a gyermeknek, ahol a szülő felvilágosítást kapott, illetve ha szükséges kezelni a fogat, a gyermek oldottabban fog viselkedni egy ismerős közegben.
A tejfogak betegségeit éppúgy kezelni kell, mint a maradandó fogakat, hiszen a gyermekek számára különösen fontos a rágás, ami előfeltétele az állcsontok helyes fejlődésének.
Barázdazárást végzünk annak érdekében, hogy a kibújt maradó rágófogak később ne szuvasodjanak el. Leggyakrabban a hatéves kor tájékán előtörő maradandó rágófogak rágófelszínének barázdáit kezeljük. Ennek oka az, hogy ezeknek a rágófogaknak a barázdái annyira mélyek, hogy a fogkefe sörtéje sem tud közéjük hatolni, ezért lehetetlen a megfelelő tisztításuk. Közvetlen az áttörés után ózonnal fertőtlenítjük, és megfelelő előkészítés után egy fényre keményedő folyékony anyaggal befedjük a mély barázdákat. Ez a kezelés teljesen fájdalommentes, nem igényel fúrást. Tekintettel arra, hogy a 6 éves kor tájékán előtörő maradandó rágófogak szuvasodnak el leggyakrabban, a barázdazárás elvégzését minden kisgyermekes szülő figyelmébe ajánljuk.
Sajnálatos módon nagyon sok tévhit kering a tejfogakkal kapcsolatban. A tejfogakat is ápolni kell, a szuvas üreget ki kell tisztítani, és töméssel kell ellátni. A tejfogban is vannak idegek, ezért ha szuvasodik, egy idő után megfájdul.    
A tejfogak gyökérkezelése során először megnyitjuk a fogat, kitisztítjuk a belsejét, és addig nyitva hagyjuk, amíg a panaszok el nem múlnak. A tejfog melletti duzzanat kialakulásakor (ami sokszor jól látható kívülről is, a gyermek arcán), továbbá hőemelkedés, láz esetén szükség van antibiotikumra is, hogy megakadályozzuk a gyulladás súlyosbodását, tovaterjedését. Ha megszűnt a duzzanat, akkor egy speciális, tejfogak gyökértömésére használt anyagot teszünk a fog belsejébe, majd ideiglenes tömést készítünk. Ha 1-2 héten át nincsenek panaszok, akkor végleges tömést teszünk a fogba.
Amennyiben a tejfog nem gyógyul, szükség lehet annak eltávolítására.
Vegyes fogazatban, kisiskolás korban szintén nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés, és a precíz  fogmosási technika, valamint a fogselyem használatának elsajátítása. A fogorvosi vizsgálat biztosítja azt, hogy a fogváltás zavartalan legyen, hogy az esetleges szuvas tejfog ne fertőzze meg a szomszédban előtörő ép maradandó fogat. Ebben a korban már a fogorvos javasolhat fogszabályozó kezelést.

Kapcsolat

maxxDENT Smile Kft.

Fogászati rendelőnk címe
1044, Budapest
Fiumei út 18/A fszt. Ü/4

Elérhetőségeink
Telefon: 06 1 789 41 91
Telefon: 06 20 25 26 090
Email: fogaszat@maxxdent.hu

]