Miért fontos a foghiány pótlása

A fogak elvesztésével az általuk biztosított funkciók: harapás, rágás, hangképzés, esztétika kisebb nagyobb mértékben károsodnak. Minél több fogat veszít el a páciens, annál súlyosabbak és többrétűek az elváltózások. Nem minden fog tölt ugyan olyan szerepet. Vannak olyan fogak, amelyek elvesztése nem okoz problémát. Ilyenek például a bölcsességfogak. A nagyon torlódott fogak eltávolítása még javíthat is a szájhigiéné fenntartásán.

A fogak elvesztésének következményei:

anatómiai, funkcionális, biológiai, pszichés és szociális. Egyetlen fog pl. egy alsó nagyőrlő eltávolítása következtében a hiány melletti és a felső antagonista fogak elmozdulnak a helyükről” elvándorolnak” a fogatlan gerinc felé dőlnek, kimozdulhatnak. A fogak elvesztése után a terhelés a megmarad fogakra hárul. A frontális régió túlterhelődése jön létre, ha a rágófogakat elveszíti a beteg. Ha csak ezek a fogak maradnak a szájban a rájuk ható nem tengely irányú terhelés csontlebontódást okozva súlyosbítja a helyzetet.

Minél több fog hiányzik, annál inkább csökken a rágóképesség, a beteg csak egy oldalon vagy front -régióban tud rágni. A metszők hiányában nem tudják a falatokat leharapni. A nehezített rágás bizonyos keményebb, több rágás igénylő, nyers ételeket elhagynak a páciensek. Ennek következménye a táplálkozási szokások átalakulása, több szénhidrát és kevesebb fehérje és ásványi anyag fogyasztása. A csökkent rágóképesség miatt a betegek nem rágják meg alaposan az ételt, anélkül nyelik le. A nem jól megrágott táplálékot a gyomor nem tudja az emésztőenzimekkel elkeverni és a bélben történő emésztésre tökéletesen előkészíteni, s így a táplálék emésztése, felszívódása sem tökéletes.

A csökkent rágófunkció miatt a rágóizmok inaktívak lesznek elkezdődik az öregkori visszafejlődése. A bőrön mély ráncok jelennek meg, ezert a beteg koránál idősebnek látszik.    

Emiatt javasolt a foghiányt minél előbb orvosolni!

A mi rendelőben több személyre szóló kezelési tervet tudunk javasolni a páciens számára.

Sokrétűi megoldásokat: koronák, hidak, inlay hidak készítését.,Implantátumot és csontpótlási műtéti beavatkozásokat. Forduljon bizalommal hozzánk.


Dr. Ládi Szilvia                

Fogszakorvos                  



Posted on Mar 05, 2017

Kapcsolat

maxxDENT Smile Kft.

Fogászati rendelőnk címe
1044, Budapest
Fiumei út 18/A fszt. Ü/4

Elérhetőségeink
Telefon: 06 1 789 41 91
Telefon: 06 20 25 26 090
Email: fogaszat@maxxdent.hu

]