Fognyaki kopások eredete és kezelésük

A fogakon kialakuló jellegzetes ék alakú nyaki kopások nem új keletűek, mégis napjainkban egyre gyakoribba váltak ezek a tünetek. A páciensek nagy része nem érez konkrét panaszokat. Mások pedig az íny visszahúzódására és az ezzel járó fognyaki érzékenységre panaszkodnak, vagy körmüket beleakasztva mutatják a hibát és emiatt felkeresik a rendelőnket.

Jellegzetes, hogy a környezetében lévő ép zománcon nincsenek kopásra utaló jelek az elváltozás abszolút körülhatárolt. Ez azt bizonyítsa, hogy nem csak a rossz fogmosási technika okozza ezt az elváltózást.

Mai elképzelésünk szerint az ék alakú éles szélű, szuvasodásmentes fognyaki lésió hátterében erős mechanikai túlterhelés áll. Ez kialakulhat egyes fogakon vagy fogcsoportokon. Erős szorításkor a fogak kissé összenyomódhatnak, és kis fokú elhajlást szenvednek el. A fognyaki részen a zománc legvékonyabb, és a megrövidült zománcprizmákban repedések, törések keletkeznek. Az így megrepedezett zománcprizmák azután a mindennapi használat során kiperegnek, létrehozva a jól látható anyaghiányt.

A fogszorításnak hátterében meghúzódó lelki komponensek is vannak. A mindennapi stressz feldolgozása általában éjszaka történik. A fogak görcsös összeszorítását, ami napközben halántéktáji fejfájást az állkapocsízület tüllterhelődéséből adódó panaszokat, nyak-és hátfájás, fülzúgást és krónikus kialvatlanságot okozhat, miközben a fogakon kopások jelennek meg.

A probléma megoldás két részből áll. Az egyik könnyebb része az esztétikai tömése megfelelő anyaggal. A fogszorítás megszüntetése már jóval nehezebb feladat. Stresszmentes életmódot írunk fel receptre és javasoljuk a harapásemelő készítését.


Dr. Ládi Szilvia

Fogszakorvos




Posted on Jan 07, 2017

Kapcsolat

maxxDENT Smile Kft.

Fogászati rendelőnk címe
1044, Budapest
Fiumei út 18/A fszt. Ü/4

Elérhetőségeink
Telefon: 06 1 789 41 91
Telefon: 06 20 25 26 090
Email: fogaszat@maxxdent.hu

]